}

Біометричний паспорт коштуватиме 518 гривень

 

Біометричний паспорт коштуватиме 518 гривень

Вартість оформлення біометричного паспорта в Україні складе 518 гривень. Про це сьогодні заявив журналістам голова Державної міграційної служби Сергій Радутний. Раніше керівник його прес-служби повідомляв, що ціна біометричного паспорта становитиме 15 євро, тобто 261 гривню.

Суму 518 грн. формують:
- державне мито (170 грн.),
- вартість адміністративної послуги (287 грн.),
- вартість бланка (260 грн.).
 
Документ за звичайною ціною планують виготовляти протягом 20-30 днів.
Термінове виготовлення біометричного паспорта – протягом 10 діб (за умови наявності бланків) – обійдеться в 775 гривень.
 
Це буде точно така ж книжечка, теж 32 сторінки. Відмінністю від звичайного закордонного паспорта є електронний чіп, у який вкладуть ім’я та прізвище, фото, підпис та відбитки вказівних пальців у цифровому вигляді. Крім того, видозмінені зображення на сторінках (вони світяться в ультрафіолеті), вшито додаткові волокна та ін.
 
За словами Максима Степанова - директора поліграфкомбінату “Україна”, де виготовлятимуть біометричні паспорти, новий документ має на меті передусім посилення захисту від підробок.

Значок чіпа присутній на лицьовій сторінці обкладинки, але сам електронний носій з антеною зашитий у задню сторінку форзацу.

На придбання електронних сканерів, які дозволяють заносити на чіпи відбитки пальців та іншу зашифровану інформацію про власника, Євросоюз виділив Україні грант в еквіваленті 35 мільйонів гривень, ще 150 мільйонів додав Кабмін із резервного фонду.

Аби забезпечити новими паспортами для виїзду за кордон усіх бажаючих українців, відповідні виробничі потужності мають з’явитись у кожній області. Проте, усе належне обладнання прибуде в Україну лише до 20 січня. Наразі монтується й тестується те, що є.
Тож, можна зробити висновок, реально масовий прийом замовлення на біометричні паспорти стартує лише наприкінці січня.

Чи потрібна заміна нинішнього закордонного паспорта на біометричний для виїзду за кордон?
Ні, доки не впроваджено безвізовий режим і у власника паспорта є діюча шенгенська віза.
Отримані раніше закордонні паспорти можна буде використовувати до завершення терміну їх дії.

Чи обов’язково надалі оформлювати саме біометричні паспорти - наприклад, коли людина не має й не мала жодного закордонного паспорта або закінчився термін дії старого?
Ні, не обов’язково. Ніхто не зобов’язує людину отримувати біометричний паспорт. Але після того, як ЄС впровадить безвізовий режим для України, в’їжджати в Шенгенську зону без візи зможуть власники лише біометричних паспортів. Зі звичайними паспортами слід буде оформлювати візу, як зараз.

Надалі оформлення звичайного закордонного паспорта, за словами голови Державної міграційної служби, коштуватиме 461 гривню.

Нагадаємо, що у травні 2014 року Кабінет Міністрів затвердив шаблон бланка для українських біометричних паспортів.
Серед українських історичних та археологічних пам’яток, зображених на внутрішніх сторінках - два об’єкти з окупованого Росією Криму: Херсонес Таврійський у Севастополі (14-та стор.) та залишки міста-фортеці Неаполь Скіфський біля Сімферополя (10-та стор.).

ЗРАЗОК бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм
File news1.dat not found
Є-черга
logo
Ми в соціальних мережах:
logo logo
Наші партнери:
logo logo logo logo logo logo
Статистика
Розробка та підтримка:
logo
logo
logo
logo
logo