}

У Стамбулі будують найбільшу в світі мечеть

 

У Стамбулі будують найбільшу в світі мечеть

Кращий вид на Стамбул відкривається з пагорба Чамлиджа. Стоячи на оглядовому майданчику, можна довго милуватися прекрасним силуетом Константинополя: мечетями, мінаретами, собором Святої Софії, Галатською вежею, Босфорською протокою і затокою Золотий Ріг. Тут люблять відпочивати по вихідних городяни, поруч розташовані житлові райони для мільйонерів. 
Скоро на пагорбі з'явиться найбільша в світі мечеть, яка зможе вмістити до 50 000 чоловік. У неї буде чотири найвищих мінарети, кожен по 107,1 м. Висота ще двох складе відповідно по 90 м. Люди поки називають її мечеть Чамлиджа. Справжня назва ще невідома.
Взагалі, в Туреччині планується звести багато грандіозних споруд, однак гігантська церква - улюблений проект прем'єр-міністра Ердогана. Прикладом для наслідування для нього став  султан Сулейман. Будівлі, які були побудовані за його наказом, прикрашають Стамбул ще й зараз. Нинішній прем'єр народився в цьому місті і в 90-і роки був обраний мером. Нова велика мечеть стане першою на території міста унікальною пам'яткою, символом Туреччини під час правління Ердогана.
В неділю в країні відбудуться вибори в президенти, і він сподівається на перемогу. Будучи главою держави, він сподівається розширити свою владу і увійти в історію, як один з кращих правителів, що повинно позначитися також на обличчі міста.
Вперше Ердоган поділився ідеєю будівництва мечеті, коли виголошував промову в травні 2012 року. Дуже швидко був організований архітектурний конкурс. Від фахівців вимагалося, щоб будівля була виконана в сельджуському і османському стилях, тобто нагадувало за зовнішнім видом старі мечеті в європейській частині. В цілому надійшло 62 пропозиції. Гроші отримали два архітектора, які представили проект, який нагадує мечеті Сулейманіє і Султанахмет. Будівельні роботи почалися рівно рік тому, і зараз вже готова половина споруди. 

Джерело: tpg.ua
File news1.dat not found
Є-черга
logo
Ми в соціальних мережах:
logo logo
Наші партнери:
logo logo logo logo logo logo
Статистика
Розробка та підтримка:
logo
logo
logo
logo
logo